Home Monografii Programe contabilitate Modele acte Legislatie Link-uri utile Regulament Contact
Capitol
Denumire
Conturi
Clase
Cautare

Monografii facturi proforme

   Desi factura proforma nu este reglementata de nici o norma legislativa, in practica intalnim extreme de multe cazuri aceasta forma de evidentiere a unui posibil venit a societetii emitente si al unei posibile achizitii a societatii ce primeste factura proforma.
   Se foloseste foarte des in urma comertului electronic atunci cand potentialul comparator isi rezerva un produs de pe site-ul vanzatorului, vanzatorul emite o factura proforma care devine factura la momentul platii, desi factura proforma NU ESTE un document de justificare a platii.
   Prin plata contravalorii facturii proforme, fiscal, se considera ca acel cumparator plateste in avans contravaloarea facturii ce urmeaza a fi emise, e adevarat, pe baza facturii proforme, identic cu continutul bunurilor sau serviciilor aferente.
 
Exista si o definitie a facturii proforme:
Document emis de vanzator prin care specifica produsele ce se vor vinde, cu caracteristicile lor principale si pretul. Se emite unor cumparatori in urmatoarele scopuri:
- pentru ca importatorul sa poata obtine de la banca valuta necesara sau sa-si aloce banii necesari acestei posibile achizitii in cashflow-ul societatii ;
 - pentru ca importatorul sa poata obtine licenta de import;
- la cererea bancii pentru perfectarea unui credit documentar;
- in cazul in care vama din tara importatorului cere o factura proforma consulara (vizata de consulatul tarii importatorului din tara exportatorului pentru certificarea originii marfii).
Factura proforma nu este document de plata. Nu contine marcajele de expediere si trebuie sa mentioneze in clar denumirea "proforma". In timp ce factura comerciala este o cerere de plata pentru marfurile livrate, factura proforma este o invitatie la cumparare, trimisa unui cumparator potential
 
   Urmare, factura proforma nu se inregistreaza in evidentele contabile si nici in delcaratiile contabile sau informative al nici uneia dintre societati (emitente sau primitoare).
 
Plata pe care urmeaza s-o faca societatea primitoare facturii proforme:
 
409
Furnizori debitori
5121
Banca
Valoarea totala a facturii proforme
 
La momentul primirii facturii
3xx/6xx
Stocuri/Cheltuieli diverse
401
Furnizori
Valoarea fara tva
4426
Tva deductibil
401
Furnizori
Valoarea fara TVA *19/100
401
Furnizori
409
Furnizori debitori

Total factura proforma, 
(Compensare furnizori debitori cu furnizori)


ARIE CLIENTI
User:
Parola:
Pastreaza-ma logat
  » Cont nou
  » Am uitat parola
  » Regulament

http://www.oricesoft.ro
http://www.sportsoft.ro
http://www.kemposoft.com
http://www.xagenti.ro
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-IT