Home Monografii Programe contabilitate Modele acte Legislatie Link-uri utile Regulament Contact
Capitol
Denumire
Conturi
Clase
Cautare

Monografie prestari servicii decoratiuni interioare

MONOGRAFIE PRESTARI SERVICII DECORATIUNI INTERIOARE
 
 
Contabilitatea unei societati cu profil de amenajari interioare are ca particularitate prestarile catre clienti conform contractelor incheiate care se refera sau la prestarea in sine ceea ce inglobeaza ideea creeatoare a designerului sau este insotita de efectuarea acestor prestari impreuna cu modificarile propriu-zise ceea ce va ingloba inclusiv o contabilitate de stocuri.
Cu alte cuvinte, prin contractul pe care societatea il semneaza, aceasta va veni doar cu ideea de design si atunci prestarea de serviciu va insemna doar o factura in acest sens sau va efectua efectiv punerea in aplicare a planurilor arhitecturale, serviciu ce va presupune prestarea de servicii specifice activitatii de amenajare a unui spatiu deja existent care presupune forta de munca specializata si binenteles materiile prime si materialele pe care societatea de amenajari interioare le va folosi pentru realizarea proiectului.
In acest caz, este bine ca proiectul bazat pe idee si aplicarea ei pana la finalizare sa aiba la baza un deviz de lucrari ce va justifica factura finala.
Pentru o mai buna exemplificare a situatiilor pe care noi le vedem ca posibile, vom imparti activitatea de decoratiuni interioare in 4 posibile spete:
1. Cazul in care societatea analizata in vederea prezentarii unei monografii, are ca obiect de activitate doar proiectarea grafica a modificarii interioare (strict operatiunea de design , parte grafica si tehnica ).
In acest caz, operatiunea este tratata ca orice alta prestare de serviciu, in urma activitatii obtinandu-se venituri din prestarea de serviciu, inregistrarea contabila fiind :
4111
Clienti
704
Venituri din prestari servicii
1000 lei
 
4111
Clienti
4427
Tva colectat
240 lei
 
Un caz special pentru aceasta situatie este cand prestarea de serviciu se face in afara tarii, intr-un stat membru UE.
Inainte de a prezenta inregistrarea contabila , va supunem atentiei documentatia pe care trebuie sa o intocmeasca firma prestatoare de serviciu, documente ce vor schimba practic vectorul fiscal al societatii prestatoare.
Primul pas pentru a putea factura in statele member UE este inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari, dovada de inscriere trebuie sa fie obtinuta inainte de data facturii.Pentru aceasta operatiune se va completa cererea catre Administratia Financiara respective declaratia 095.
Apoi, dupa emiterea facturii se va depune declaratia 092 in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigbilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, conform Cod Fiscal art 156  6.2.   in vederea modificarii perioadei de depunere a decontului de TVA ( asta daca societatea a fost inscrisa ca platitoare trimestriala a TVA) urmata de depunerea declaratie 390 privind achizitiile intracomunitare de bunuri si prestari servicii.
Presupunem ca societatea de amenajari interioare presteaza in UE 1000 euro curs 4.5lei/eur.
 
 
Atentie, prestarea de servicii catre o societate din UE in care aplicam taxarea inversa se face doar daca societatea din afara tarii ne va comunica un CIF valabil in tara in care isi are inregistrat sediul.
 
4112
Clienti externi
704
Prestari servicii
4.500 lei
4426
Tva deductibil
4427
Tva colectat
1080 lei
 
 
2. Cazul in care societatea presteaza servicii de proiectare iar realizarea acestuia se face de catre o firma terta (firma x) subcontractoare, ce va lucra pe baza proiectului pentru modificarile aduse acelui interior sub directa supervizare a firmei de amenajari interioare ce are in posesie contractul cu clientul.
In practica, societatea x intocmeste devizul conform proiectului fimei de amenajari interioare, factureaza catre aceasta iar firma de amenajari va factura catre client.
In contabilitate firmei de amenajari avem:
Primeste factura de prestari servicii de la firma x in urma realizarii proiectului:
628
Cheltuieli cu terti
401
Furnizori
10.000 lei
4426
TVA deductibil
401
Furnizori
   2.400 lei
 
Factureaza catre clienti contravaloarea intregii activitati de amenajari interioare (proiect + executie)
 
4111
Clienti
704
Venituri din prestari servicii
15.000 lei
 
4111
Clienti
4427
Tva colectat
 3.600 lei
 
3. Cazul cel mai complex, situatie in care societatea ce are ca obiect de activitate amenajarile interioare, proiecteaza si executa. In acest caz vorbim despre stocuri. Societatea, dupa proiectarea si acceptarea antecalculatiei de catre client, se aprovizioneaza cu materiale pentru executia lucrarii propriu-zise.
 
Sa presupunem ca firma noastra contracteaza o amenajare interioara pentru sediul unui client ceea ce inseamna un proiect de amenajare urmat de executia acestuia. Valoarea contractului 100.000 lei fara TVA. Se percepe in avans 20% din valoarea lucrarii cu achitarea acestuia prin banca.
Societatea factureaza un avans de 20%:
4111
Clienti
472
Venituri in avans
20.000 lei
 
4111
Clienti
4427
Tva colectat
4.800 lei
 
 
Incaseaza avansul:
5121
Banci
4111
Clienti
24.800
 
Se aprovizioneaza cu materiale de la diversi furnizori pentru executia proiectului:
302
Materiale
401
Furnizori
50.000 lei
4426
Tva deductibil
401
Furnizori
12.000 lei
 
In momentul folosirii contului 302 este obligatorie existenta si intocmirea fiselor de magazine pentru materialele intrate in stoc si iesirea lor pe baza bonurilor de consum conform planului de lucru.
 
Societatea poate importa materialele din UE, presupunem ca se aprovizioneaza dintr-un stat membru UE ce comunica un cod de TVA valid in statul in care are inregistrat sediul social, factura externa primita in valoare de 10.000 de euro, curs 4.5 lei/eur.
302
Materiale
4012
Furnizori externi
45.000 lei
4426
Tva deductibil
4427
Tva colectat
10.800 lei
 
Se plateste factura externa la pret de 4.6 lei/eur, se inregistreaza diferenta de curs valutar:
 
4012
Furnizori externi
5124
Banci in devize
46.000 lei
665
Cheltuieli cu diferente de curs
4012
Furnizori externi
1.000 lei
 
 
 
 
Societatea primeste factura de la un furnizor ce-a transportat materialele la locul lucrarii:
624
Cheltuieli de transport
401
Furnizori
2.500 lei
4426
Tva deductibil
401
Furnizori
600 lei
 
Se dau materiale in consum pe baza bonurilor de consum aferente, pe perioada executiei lucrarii:
 
602
Cheltuieli cu materialele
302
Materiale
50.000 lei
 
Mare atentie:  Pentru o evidenta cat mai detaliata si pentru justificarea cheltuielilor pe fiecare proiect in parte este necesara intocmirea devizelor de lucrari. De asemeni, acestea sunt obligatorii daca se doreste obtinerea unor centre de cost aferente lucrarilor pe o perioada de timp determinata sau daca societatea are mai multe obiecte de activitate si se urmareste rentabilitatea fiecaruia.
 
 
La finalizarea contractului, clientul emite factura finala care va cuprinde si stornarea avansului catre client:
4111
Clienti
472
Venituri in avans
20.000 lei (in rosu)
4111
Clienti
4427
Tva colectat
4.800 lei (in rosu)
4111
Clienti
704
Venituri din prestari servicii
100.000 lei
4111
Clienti
4427
Tva colectat
24.000 lei
 
 
4 Mai poate exista situatia in care societatea de amenajari interioare poate subcontracta tot contractul pe care acesta il negociaza cu clientul, societatea de amenajari interioare va functiona ca o societate de intemediere, va primi factura de la subcontractor si va factura clientului.
 
In practica, contabilitatea unei astfel de societati poate avea mult mai multe spete ce nu pot fi dezvoltate in aceasta monografie, ceea ce am incercat a fost doar creionarea celor mai importante cazuri cu care o societate poate sa se intersecteze in raporturile dintre ea si clienti si anume:
  • obtinerea veniturilor atunci cand societatea doar proiecteaza
  • obtinerea veniturilor cand societatea proiecteaza si supervizeaza executia
  • obtinerea veniturilor cand societatea proiecteaza si executa lucrarea
  • obtinerea veniturilor cand societatea subcontracteaza contractul


ARIE CLIENTI
User:
Parola:
Pastreaza-ma logat
  » Cont nou
  » Am uitat parola
  » Regulament

http://www.oricesoft.ro
http://www.sportsoft.ro
http://www.kemposoft.com
http://www.xagenti.ro
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-IT